För de allra senaste nyheterna, besök vår systersajt: Friends of Domenic Johansson.

For the very latest news, please visit our sister site: Friends of Domenic Johansson.

lördag 4 december 2010

Förtvivlad

Förtvivlad pappa tar med sig sonen hem


Christer och Domenic under övervakade besök juli 2010
Efter ett och ett halvt år av besvikelser i domstolsprocesser och statligt övervakade umgängestillfällen à en timme per tillfälle var femte vecka, tog den av förståeliga skäl förtvivlade pappan som aldrig anklagats för något brott mot sin son, måndagen den 22a november, sonen Domenic 9 år, med sig hem för en längre umgängesperiod med familjen. Christer Johansson hade inget annat motiv än att få mer tid med sin son, samt tillåta Domenics farföräldrar som inte sett sitt barnbarn på nära 1,5 år, att få träffa sitt barnbarn. Onsdagen den 24 november ringde Christer polisen i Alva för att informera dem om att Domenic befann sig hemma.

Olyckligtvis så var detta umgänge inte godkänt av Gotlands socialtjänst. Det var samma socialtjänst som tog Domenic från ett flygplan och som därefter kvarhållit honom under 1,5 år och endast tillåtit föräldrarna att träffa sin ende son under en timme var femte vecka. Efter en så omänsklig behandling som vissa skulle kalla psykisk tortyr befinner sig nu pappan bakom galler med sonen tillbaka i statens vård. Skrämmande likt händelseförloppet på flygplanet i juni 2009, svepte beväpnad polis in i Johanssons hem och ryckte Domenic från hans föräldrar och farföräldrar. Han har uppgivits ha skrikit om och om igen, ”Jag vill inte åka tillbaka! Jag vill inte åka tillbaka till fosterhemmet!” 


Denna senaste händelse i den pågående Johanssonsagan startade förra måndagen när Christer tog med sig Domenic från ett statligt övervakat umgängestillfälle. Domenic åkte glad i hågen med sin pappa hem. Sedan tidpunkten när beväpnad polis tog pojken 18 månader tidigare från ett flygplan med destination Indien precis innan planet skulle lyfta så har Domenic bönat och bett sina föräldrar om att få komma hem. Socialtjänsten har gett Johanssons order att ignorera sin sons böner och att agera som om de inte vill att han kommer hem.
 

Domenic på båten på väg till Stockholm, hans sista timmar i frihet.
Tittar på medans polisen stormar planet straxt innan han omhändertas.
Förra måndagen kunde Christer Johansson inte längre ignorera sin sons böner. Familjen har redan lidit så oerhört och nu planerar svenska myndigheter att ställa Christer inför rätta för att ha tagit hem sin egen son. Christer arresterades förra onsdagskvällen och han ställdes inför rätta och kvarhölls i häktet på fredagen. Han kvarhålls misstänkt för olaga frihetsberövande, alternativt för egenmäktighet med barn. Enligt brottsbalken 4 kap. 2§ är brottspåföljden för anklagelserna fängelse i minst ett år och maximalt 10 år. Att bortföra ett barn under 15 år från socialtjänsten kan anses utgöra egenmäktighet med barn, om gärningen inte utgör brott mot frihet eller främjande av flykt med straffpåföljden böter eller fängelse upp till ett år. Christer kommer att ställas inför rätta inom två veckor. Under tiden kommer han genomgå en psykiatrisk utvärdering. Detta trots att Domenic under umgängestillfället varken blev skadad eller själv ville lämna sina föräldrars vård.

Innan Christer ringde polisen i onsdags så fick Domenic en underbar 1,5 dag tillsammans med sina föräldrar och åldriga farföräldrar. Enligt hans farbror var Domenic överförtjust över att få vara hemma och ville inte åka tillbaka till fosterhemmet. Som svar på Christers telefonsamtal till polisen kom flera polispatruller till Johanssons hem, svepte in och ryckte Domenic med sig ut i iskylan utan att ge honom tillfälle att ens ta med sig sin jacka.

Kampen mellan familjen Johansson och socialtjänsten på Gotland startade hösten 2008 när familjen valde hemundervisning för den då 7årige Domenic. Deras val av hemundervisning för Domenic grundade sig på att familjen planerade att flytta tillbaka till Indien där Christer och Annie träffades och gifte sig år 2000. Annie är född i Indien. Familjen bodde tillfälligt i Sverige, Christers födelseland, med planer att återvända till Indien 2009. Hemundervisning verkade vara det mest logiska valet för familjen eftersom Domenics föräldrar önskade hålla avbrott i att hans utbildning till ett minimum inför flytten tillbaka till Indien.

Hemundervisning var en legal möjlighet vid tidpunkten för det statliga omhändertagandet av Domenic men har sedan dess begränsats genom den 1500 sidor långa utbildningsproposition den regerande liberala alliansen röstade igenom till lag. Lagen hotar föräldrar men böter upp till 30.000 kronor och förlust av vårdnaden av sina barn om de skulle försöka eller fortsätta med hemundervisning utan tillstånd vilket kräver ”extraordinära omständigheter”.

När familjen Johansson kontaktade sin lokala skoladministration möttes de av motstånd. Skoladministrationen hotade familjen med anmälan till socialtjänsten om de inte skrev in Domenic i skolan. Trots att det fortfarande var lagligt på den tiden finns det många i regerings- och maktposition vilka är motståndare till hemundervisning. Familjen Johansson bestämde sig för att åberopa lagen trots skolans hot vilket tyvärr startade en mardröm för Domenic och hans familj. Trots starka påtryckningar från socialtjänsten att skriva in sonen i skolan, fortsatte Domenics mamma, som har en master i engelska, att undervisa sin son hemma under skolåret 2008-2009.

Den 25 juni 2009 går Domenic glatt tillsammans med sina föräldrar ombord på planet med destination Indien. Precis innan de skall lyfta, stormar på uppdrag av socialtjänsten, uniformerade poliser planet och tvingar med våld familjen Johansson att stiga av. Det var sista gången paret Johansson såg Domenic innan han tvingades in i fostervård.

För att lära mer om familjen Johansson och deras kamp för att få tillbaka sonen hem får ni gärna läsa de många berättelserna publicerade på denna blogg.

För att lära mer om Sveriges hårdhänta HVB och LVU-lagar, de lagar som används för tvångsvård och tvångsfosterhemsvård och hur de påverkar medborgarna och familjerna negativt finns en bok och filmserie av Daniel Hammarberg. Hammarberg, nu i trettioårsåldern, blev som tonåring tvingad till svenskt tvångsvård tills han fyllde 21. Som ett direkt svar på de egna erfarenheterna av svensk socialtjänst har Hammarberg studerat och skrivit om den kontinuerligt ökande rollen den Svenska Staten spelar i medborgarnas privata familjeliv. Hans bok, The Madhouse: A Critical Study of Swedish Society täcker diverse segment av det svenska samhället inklusive HBV och LVU. Hans filmserie i 25 delar beskriver oförtrutet socialismens frammarsch och ödeläggande resultat i Sverige. Hammarberg har även gjort en video om LVU-lagen, den lag som används för att reglera fosterhemsvård i Sverige vilken tydligt exemplifierar fällan och hopplösheten föräldrar och barn hamnar i när socialtjänsten blir involverade i deras liv. Elin en desperat 13-åring, skriver i ett svenskt barnhem endast timmar innan hon tar sitt liv, Mitt liv är ruinerat tack vare Linköpings socialtjänst. Det enda de gör är att förstöra andra människors liv, så akta er för dem. Om era föräldrar behöver hjälp, säg till dem att inte söka hjälp för det är säkrast.


1 kommentar:

  1. Det är så stor kränkning att det nästan är ofattbart! Ändå, vi vet att det finns otroligt många fall där barn tas orättfärdigt från sina föräldrar pga "tyckande" av någon socialtjänst. Detta trots att barn som nu blivit vuxna även har begärt skadestånd av staten för de påtvingade fosterhem,de förr utsattes för.

    Svensk rättssäkerhet debatteras i oändlighet och ändå sker ingen förändring för människor som drabbas av detta godtycke. Socialtjänsten borde alltid granskas med "glasögon av tvivel" i rätten.
    Har detta anmälts till JO, att pojken hämtades med polis i hemmet nu senast? Barnets bästa?? Har man aldrig hört talas om det?

    SvaraRadera